MENU
4

Trudny szlachcic – turkus

7

Strzał w dziesiątkę

kuchnia

20 kwietnia 2016 Comments (0) Views: 730 Aranżacje

Bądź sprytny w kuchni

Kuchnia to jeden z największych pożeraczy energii w domu. Większość znajdujących się w niej sprzętów albo działa bez przerwy (jak lodówka), albo zużywa mnóstwo prądu przy każdym włączeniu (czajniki elektryczne), a pozostała reszta, na przykład zegarki i wyświetlacze, często pobiera prąd. Poniżej kilka wskazówek dotyczących zmniejszenia zużycia prądu w kuchni.

Z niektórymi skokami zużycia łatwo można sobie poradzić. Dla tych, którzy mają tendencję do wlewania do czajnika więcej wody niż potrzeba, co zdarza się praktycznie każdemu, powstały czajniki ekologiczne. Mają one jedną dużą komorę, z której przelewa się wodę do mniejszej komory, gdzie jest zagotowywana. Czysta oszczędność prądu… i czasu.

Co do urządzeń które lubią przebywać w trybie stand-by, warto rozważyć podłączenie ich do gniazdka przez timer, który odłączy dopływ prądu do nich w określonych godzinach. Czy naprawdę potrzebujemy kilku elektronicznych zegarków w kuchni, na mikrofali i kuchence? Przy okazji, taki gadżet przysłuży się też w przypadku telewizorów, radia czy innych sprzętów w pozostałych pokojach.

Jeżeli chodzi o wodę, warto sprawdzić czy krany w mieszkaniu wyposażone są w perlatory (aeratory). Te małe siateczki spowalniają wypływ wody i napowietrzają ją – cały proces ma miejsce bez utraty ciśnienia. Chociaż ich wygląd nie zachwyci estetów, jednak oszczędność wody, jest naprawdę odczuwalna.

Ponadto, przed decyzją zakupu dużych sprzętów AGD warto sprawdzić czy energooszczędność urządzeń oraz posiadany certyfikat ECO. Tym samym, przyczynimy się do oszczędności w domowym budżecie oraz dołożymy własną cegiełkę do ochrony środowiska.

Źródło zdjęć: Pinterest

kuchnia

kettle

timer